19.12.2007 12:48

Ukázky "paměťových prací" účastníků kurzu - asociační cvičení.

Zadání:
Na stole leží čtyři předměty - vějíř, prak, hedvábná šála a vonné tyčinky s vůní marihuany. Napište "jejich" příběh.

Příběh první

V křesle na terase sedí stará paní, šálu kolem ramen, v ruce pevně svírá vějíř, na spánku jí zasychá krvavá rána. Zahradou odchází mladík s prakem. Nepospíchá, zapálí si cigaretu, možná marihuanu... "Stop - klapka - třetí obraz jedeme znovu. Na stolku chybí ubrus." Stará paní se zasměje a mladík jí pomáhá z křesla. "Dnes jsem již unavená, pane režisére, umírat budeme až zítra."

Příběh druhý

Nestálo to za nic
Malý, asi dvanáctiletý kluk s rukama v kapsách se bezcílně touhlá ulicemi. Kolem je tolik lákavých věcí, které by chtěl vlastnit ... ale kde vzít peníze? Zkoumavě prohlíží davy lidí proudící všude kolem. Lidé spěchají, vrážejí do sebe, občas se někdo pozastaví, omluví a běží dál v zajetí svých představ. Klukovi bleskne hlavou myšlenka: v tomhle hemžení by přece mohlo být snadné získat nějaké peníze - jen být ve střehu.

Přidá se ke skupince rozesmátých dívek, které mezi sebou živě debatují. Následuje je až do obchodu. Dívky, zabrané do hovoru, automaticky berou vozík. Hoch se pohybuje v jejich blízkosti a náhodnému pozorovateli se může zdát, že ke skupince patří. Jedna z dívek odloží kabelku do vozíku, bere různé věci, které vzápětí odkládá a stále se dohaduje s děvčaty. To je jeho chvíle ... Rozhlédne se a obratně, nikým nepozorován, rychle vezme kabelku, svhová ji pod bundu a mizí v davu.

Udýchaný a vzrušený vyběhne na ulici. Vběhne do nejbližšího parčíku a dychtivě otevírá kabelku. Prohrabuje různé věci, snaží se najít peněženku, ale ta tam není. Vyjeveně vytahuje šál, vějíř, vonné tyčinky a prak ... asi dárky. "Nebo se holky chystaly na párty?" řekne si znechuceně. Aspoň ten prak se bude hodit, otráveně ho strká do kapsy a kabelku s věcmi odhazuje do popelnice.

"Jo, hochu, krást se nemá, Pán Bůh tě potrestal," vzpomene si na babiččina slova a loudá se dál potemnělým městem.

—————

Zpět


Kontakt

Kurzy a vzdělávání v KKD Vyškov

Knihovna Karla Dvořáčka
Zdeňka Adlerová
Nádražní 4
682 01 Vyškov


tel: +420 517 324 547


Stránky věnované mozkovému joggingu