23.02.2009 15:47

Libérie - Afrika očima vojenského pozorovatele II

Lektor: mjr. ing. František Grmela, vedoucí starší důstojník - specialista, Oddělení koncepcí, analýz a zevšeobecňování zkušeností Institut doktrín Velitelství výcviku - Vojenská akademie Vyškov.Major František Grmela byl v roce 2006 vyslán do africké Libérie. Působil tam dvanáct měsíců jako vojenský pozorovatel OSN. Tato nám vzdálená země byla dlouhá léta zmítána válkou a občanskými nepokoji. Děly se zde hrůzné masakry a povstalci i vládní síly páchaly kruté zločiny na bezbranných vesničanech.

Díky misi OSN UNMIL tam lidé mohou opět žít mírovým životem. Avšak jejich životní podmínky jsou s těmi našimi neporovnatelné. Spousta jich žije pod hranicí chudoby. Lidé se v průměru dožívají věku kolem 48 let, jen asi polovina z nich umí číst a psát. Kojenecká úmrtnost je přes 10 %. V zemi jsou četná místa, kam civilizace ještě prakticky nepronikla. Lidé žijí v hliněných přístřešcích, obživu si zajišťují lovem masa z buše, nebo pěstováním banánů, ananasů a kasavy (dá se přirovnat k našim bramborám, ale je sladší) na malých políčkách. Často jsou oděni pouze do bederní roušky a chodí naboso, nebo v tak zvaných větnamkách, dovážených z Číny. Ty se na trhu dají pořídit v přepočtu asi za 7 Kč.

Infrastruktura je poničená, není zde vodovod, kanalizace, elektřina. Cesty jsou buď blátěné, nebo z poničeného asfaltu, což je někdy ta horší varianta. V zemi je vysoká kriminalita. Lidé mnohdy berou spravedlnost do svých rukou a tak se stává, že v rozhořčení zabijí nevinného. Státní zřízení v zemi téměř nefunguje, policie ještě donedávna nedostávala žádný plat.

Nemoci, jako HIV/AIDS, žloutenka, malárie, tyfus, cholera, lepra, lasa fewer jsou zde běžné. Lékařská péče je dostupná jen pro asi 10 % obyvatel. Oficiálně zdarma, ale kdo nemá na úplatek, není ošetřen. Běžně lze vidět děti i dospělé, jejichž údy jsou pokrouceny dětskou obrnou, nebo chybějí úplně, jako pozůstatek povstaleckých krutostí.

Zřejmě díky teplotám a vysoké vlhkosti je všude přítomná bohatá fauna. Obytné prostory jsou plné drobného i většího hmyzu, včetně švábů, pohybují se zde barevné ještěrky, myši i krysy. Časté je setkání s kobrou a lze narazit i na prudce jedovatou černou nebo zelenou mambu.

Vojenští pozorovatelé jsou „očima a ušima“ mise. V zemi se pohybují neozbrojeni, aby tak demonstrovali pokračující mírový proces. Jejich úkolem je mluvit s lidmi a sbírat informace o životních podmínkách, situaci, náladách a potřebách obyvatel.

Major Grmela ze svého působení v této exotické zemi přivezl mnoho neuvěřitelných příběhů. Část z nich prezentoval na semináři Akademie 3. věku.


 

—————

Zpět


Kontakt

Kurzy a vzdělávání v KKD Vyškov

Knihovna Karla Dvořáčka
Zdeňka Adlerová
Nádražní 4
682 01 Vyškov


tel: +420 517 324 547


Stránky věnované mozkovému joggingu