28.01.2008 15:06

Co mně dala Akademie 3. věku

Jako nejstarší účastník A3V a treninku paměti cítím být povinen sdělit vám své poznatky, které jsem získal ve 2. ročníku 2006/2007.

Zaujal mne vývoj člověka z hlediska vědeckých poznatků v souvislosti s morálkou.
Cosi člověku velmi podobného běhalo po zeměkouli asi již před 1/2 miliónem let, tj. asi před 16.000 generacemi. Vývoj lidské psychiky se urychloval. U člověka tomu slouží paměť. Naučili jsme se létat ve vzduchu jako ptáci a plavat pod vodou jako ryby, chybí nám jen naučit se žít na zemi jako lidé. 1945 - Atomová bomba, 1952 - Vodíková bomba, 1961 - První člověk ve Vesmíru, 1969 - Přistání lidí na Měsíci. Rozumem jsme sice v 21. století, ale srdcem v době kamenné - 2 miliony let před naším letopočtem.

Nebudu rozebírat dobu před ani po našem letopočtu. Zaměřím se jen na jeden stupeň života, který bude následovat.
V jedné přednášce jsem slyšel: po 65. roku věku je před námi věk moudrosti - v tom se nacházíme. Pak přijde závěrečná část. Průměrná délka života se pomalu ale jistě zvyšuje a také doba chátrání a všelijakých neduhů přichází o pár let později. Jaké otazníky klade seniorský věk? Jakou novou náplň dát životu, aby měl smysl? Aby nás zajímal i bavil?

Účastníci A3V a dalších kurzl to řeší dobře. Jsou vedeni k integritě, moudrosti, která je opakem otrávenosti. Průběžné inforamce o světě mají rovněž pozitivní efekt. Musíme si dávat pozor na jednu záludnost - skleroza je záludnější tehdy, když zapomínáme, že ji máme. Zato vybavování sstarších i hodně dávných paměťových obsahů se všemi detaily jde seniorům výborně a ještě lépe seniorkám.

Říká se, že myšlení starých lidí je málo pružné, těžkopádné. Může to být i pravda - účastníků A3V se to však určitě týkat nebude. Když se zmiňuji o myšlení, může mít seniorské přemýšlení též určité přednosti. Starší člověk dokáže pohlédnout na určitý problém z několika stran, může též odhalit souvislosti, které mladším hlavám unikají.

V A3V se dovídáme stále něco nového a jistě se všichni těšíme na další ročníky.

Lubomír D., roč. 1929

—————

Zpět


Kontakt

Kurzy a vzdělávání v KKD Vyškov

Knihovna Karla Dvořáčka
Zdeňka Adlerová
Nádražní 4
682 01 Vyškov


tel: +420 517 324 547


Stránky věnované mozkovému joggingu